Ideální místo pro vaši rodinnou dovolenou

Nevšední dobrodružství čeká návštěvníky Jeseníků při hledání tajuplného hradu Quinburg

20.04.2018 22:05

Zřícenina hradu Quinburk se nachází 7 km severozápadně od Vrbna pod Pradědem, stojí na strmé skále (868 m) nad řekou Černá Opava v blízkosti bývalé myslivny Drakov. Dnes zůstaly na místě, srázně spadajícím na sever a severozápad, jen zbytky zdí.

Pokud se má v Jeseníkách nějaká zřícenina nazvat "tajemným hradem v Karpatech", pak to bude právě Quinburg. Je zcela mimo turistické trasy a cyklotrasy, daleko od civilizace. Je těžké ho najít, ale možná se to právě vám podaří. Odmění se tichem, hradbami skal obklopených hlubokými lesy a obejdete se bez davů turistů. Zřícenina hradu Quinburg, vypínajícího se v minulosti na strmých skalách nad údolím Černé Opavy, je pozůstatkem středověkého, s největší pravděpodobností strážního hradu na hranici Vratislavského biskupství. Stavitelé zde využili jako přirozený obranný prvek skalnatý terén.

V půdorysu hradu jsou zřetelné zbytky obvodových zdí a samostatné věže. Hrad byl postaven ve 13.století k ochraně zemské stezky mezi Zlatými Horami a Vrbnem pod Pradědem. V průběhu 14. století byl opuštěn a od té doby se uvádí již jako pustý. Výlet k troskám tohoto zapomenutého hradu zabere celý den, zasto však budete odměněni procházkou v překrásné horské krajině. Jelikož k hradu nevede značená cesta, je přístup poměrně obtížný. Nejlépe se ke hradu dostanete od opuštěné samoty "Drakov" vlevo po asfaltové silnici až k posedu. Následně je třeba jít opět vlevo k dřevěnému srubu a pokračovat vzhůru k vrcholu prudkým stoupáním skalnatým terénem. Na samém vrcholu naleznete místo, kde hrad stával.

Zdroj : Kudy z nudy

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode